Εργαστήρι αποκατάστασης βλαβών στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

empros1384120846Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, με την από 26/5/2015 απόφασή του, προκηρύσσει το Εργαστήρι με θέμα «Μελέτη και προτάσεις αποκατάστασης βλαβών στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ». Το ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ βρίσκεται στου Ψυρρή, στην οδό Ρήγα Παλαμήδη 2. Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει κανείς με τη Γραμματεία του ΣΑΔΑΣ στα τηλέφωνα 210 3215146 και 210 3215147.

Πρόκειται για Workshop για νέους κυρίως συναδέλφους . Το εργαστήρι επιδιώκει δυο στόχους.

  1. Ο ένας είναι να απευθυνθεί σε νέους αρχιτέκτονες, που η παρούσα οικονομική συγκυρία τους έχει αποξενώσει και απομακρύνει από ένα σημαντικό κομμάτι του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, αυτό της κατασκευής/τεχνικό κομμάτι. Το εργαστήρι πρωτίστως απευθύνεται σε συναδέλφους, που δεν έχουν εμπειρία από την κατασκευή και οικοδομοτεχνικά ζητήματα και επιδιώκεται να τους φέρει σε μια πρώτη επαφή με το πρόβλημα της επισκευής ενός χώρου θεάτρου με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.
  2. Ο δεύτερος είναι η έμπρακτη στήριξη από τεχνικής πλευράς, ενός κοινωνικού και καλλιτεχνικού χώρου που βάλλεται και η δημιουργία αμοιβαίων σχέσεων με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων.

Λίγα λόγια για το ΕΜΠΡΟΣ

Ιστορικά: To ΕΜΠΡΟΣ είναι ένα κτίριο της δεκαετίας του 1930, το οποίο ήταν το τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας. Αφού το τυπογραφείο έκλεισε, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από την θεατρική ομάδα «Νέες Μορφές», το οποίο προχώρησε σε αλλαγή χρήσης του, στη λογική της αρχιτεκτονικής επανάχρησης, η οποία έγινε από τον αρχιτέκτονα Φραγκούλη. Η λογική της επανάχρησης ήταν «να μην αλλοιωθεί η μορφή και φυσιογνωμία του κτιρίου».

Μετά την αποχώρηση της ομάδας «Νέες Μορφές» το κτίριο έμεινε ανεκμετάλλευτο για χρόνια, υπό την ιδιοκτησία του ΥΠΠΟ και ακόλουθα παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Μπροστά στην προοπτική της «αξιοποίησής του» ιδιωτικά, διεκδικήθηκε και καταλήφθηκε το 2011 από κινήσεις κατοίκων της περιοχής -και όχι μόνο- και από καλλιτέχνες και διανοούμενους, που στέγασαν στο κτίριο ποικίλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Όρος συμμετοχής είναι έκτοτε η προώθηση της ελεύθερης έκφρασης και της μη εμπορευματοποίησης της τέχνης. Ο χώρος αυτοχρηματοδοτείται και λειτουργεί μέσω της συνέλευσής του.

Σήμερα: Πρόκειται για ένα χώρο αστικού κοινού, του οποίου την διαχείριση έχει η ανοιχτή συνέλευση του ΕΜΠΡΟΣ. Είναι ένας χώρος με διεθνή αναγνώριση ως προς τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του. Βρίσκει αναλογίες ως προς την άμεση διεκδίκησή του από πολίτες και την αυτοδιαχειριστική λογική λειτουργίας του με το cinema Palazzo και το teatro Valle της Ιταλίας, αλλά και το πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια.

Αρχιτεκτονικά: Το κτίριο αποτελεί αρχιτεκτονικό ιστορικό μνημείο και ανήκει στο ρεύμα του Bauhaus. Ως τυπογραφείο αποτελούσε ιδιαίτερο δείγμα αρχιτεκτονικής εργασιακού χώρου με ιδιαίτερα αξιόλογο αρχιτεκτονικό εξοπλισμό του 1930, ο οποίος μεταφέρθηκε με ευθύνη του Υπουργείου Βιομηχανίας. Φάκελος του κτιρίου διατηρείται στο ΥΠΠΟ στο τμήμα Νεότερων Μνημείων, με σκοπό την προστασία της ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου

προτείνονται τρεις ενότητες:

  1. Καταγραφή του χώρου και της παθολογίας του. Συζήτηση.
  2. Διάλεξη στο χώρο του ΕΜΠΡΟΣ ή αλλού για τους τρόπους παρέμβασης και αποκατάστασης νεότερων μνημείων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
  3. Προτάσεις αποκατάστασης.

Το Εργαστήρι θα είναι δωρεάν

Την ευθύνη για την οργάνωση της δουλειάς αυτής προτείνεται να αναλάβει η συνάδελφος Ε. Βαφειάδου

Για την υλοποίηση της πρότασης προτείνεται στο Δ.Σ η ανακοίνωση/κάλεσμα ενδιαφέροντος για την ομάδα εργασίας, η οποία θα έχει συντονιστές αρχιτέκτονες και επαγγελματίες με αντίστοιχη εμπειρία, με ελεύθερη συμμετοχή.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Εργαστήρι αποκατάστασης βλαβών στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

  1. Παράθεμα: Σάββατο 7/5 και Κυριακή 8/5, 12:00-15:00: Διημερίδα του εργαστήριου μελέτης και αποκατάστασης βλαβών του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ από τον ΣΑΔΑΣ Αττικής | Αρισ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s