Δημοτική αγορά και δημοτικός χώρος στάθμευσης στη Λάρνακα

Η μελέτη που παρουσιάζεται εδώ απέσπασε διάκριση (εύφημος μνεία) σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Λάρνακας (Κύπρος) το 2011. Ο διαγωνισμός αφορά το σχεδιασμό του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς και ενός κτιρίου για τη στάθμευση των αυτοκινήτων αλλά και τον περιβάλλοντα δημόσιο χώρο. Στην παρούσα μελέτη προτεραιότητα δίνεται στον σχεδιασμό και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου. Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς ακολουθεί την τυπολογία της παραδοσιακής σκεπαστής αγορά (παζάρι) και όχι του εμπορικού κέντρου (mall) επιτρέπει κατά τη διάρκεια της ημέρας τις διαμπερείς κινήσεις των πεζών και επιδιώκεται «να ακολουθεί τους ρυθμούς της πόλης». Το κτίριο της στάθμευσης των οχημάτων, το οποίο με τον όγκο που επιβάλλουν οι προδιαγραφές του αποκτά ανταγωνιστική σχέση με τα παραδοσιακά μνημεία της περιοχής, σχεδιάζεται σε πλήρη μορφολογική διαφοροποίηση από αυτά. Στο σύνολο της μελέτης εφαρμόζονται οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Η ομάδα μελέτης αποτελείται από τους: Λάμπρο Αντάρα, Θωμά Βουρνάζο, Ελευθερία Ζωγράφου, Σοφία Μαυρογιαννάκη, Ευγένιο Μπαλάση, Κατερίνα Μπούτουρα, Ντίνα Σιδηροπούλου και Σάββα Τσελεπίδη. Σύμβουλος στατικών είναι ο Κωστής Χατζόπουλος και σύμβουλος βιοκλιματικών ο Σταύρος Αποστόλου. Συνέχεια