Κοινωνική κατοικία σε ανενεργά βιομηχανικά κελύφη στην Αθήνα

%ce%b10Αντώνης Βαρκάς, Κωνσταντίνος Κομηνέας & Χάρης Μερτής

Η παρούσα διπλωματική εργσία παρουσιάστηκε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ τον Οκτώβριο του 2015, με επιβλέποντα καθηγητή τον Σταύρο Σταυρίδη και σύμβουλο καθηγητή τον Παναγιώτη Βασιλάτο.

Στόχος της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η δημιουργία ενός μοντέλου κοινωνικής κατοικίας, μέσα σε ανενεργά βιομηχανικά κελύφη, εντοπισμένα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από την οδό Πειραιώς.

Αρχικά, αναλύεται η αντίφαση της κρίσης στέγης που είναι εμφανής στην πόλη, δηλαδή η ανάγκη στέγασης από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μεγάλου κτιριακού αποθέματος χωρίς χρήση. Στη συνέχεια ορίζεται ο βασικός στόχος, δηλαδή η στέγαση με τη μορφή κοινωνικής κατοικίας, των κοινωνικών στρωμάτων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης. Επιλέγεται συγκεκριμένος τύπος βιομηχανικών κελυφών, έναντι των υπολοίπων κατηγοριών διαθέσιμων κτιρίων, με βάση τα χαρακτηριστικά τους, θεωρώντας ότι σε αυτά μπορεί να ενταχθεί η κοινότητα που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Αναλύονται παραδείγματα κοινωνικής κατοικίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό το πρίσμα της σχέσης δημόσιου- ιδιωτικού χώρου,  η διαπραγμάτευση της οποίας καθορίζει και το δικό μας σενάριο κατοίκησης όπως και τις βασικές συνθετικές μας αρχές.

Το “κτίριο – κοινότητα” που επιδιώκουμε να φτιάξουμε, θέτει σε προτεραιότητα τη συλλογική ζωή στο κέλυφος και άρα τους κοινόχρηστους χώρους έναντι των ιδιωτικών, που ακολουθούν τη λογική του ελάχιστου. Ανάμεσα στα δυο δεν υπάρχουν σκληρά όρια, αλλά επιχειρείται μια ομαλή διαβάθμιση από το δημόσιο στο ιδιωτικό, με ενδιάμεσα επίπεδα και φίλτρα. Η ζωή στο κέλυφος οργανώνεται σε υποενότητες κατοικιών, γύρω από επιμέρους κοινόχρηστους πυρήνες και δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των μονάδων κατοικίας με βάση τις ανάγκες των κατοίκων. Συνέχεια

Πολ(η)κατοίκιση / Μεταξουργείο: ένας προβληματισμός για την πόλη…

Δάφνη Δημοπούλου – Γούδα, Ευαγγελία Λαντζούνη, Ειρήνη Σφακιωτάκη

gammaΣτην παρούσα εργασία ο σχεδιασμός λαμβάνει χώρα σε ένα οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής του Μεταξουργείου. Έχει προηγηθεί η τυπολόγηση των οικοδομικών τετραγώνων της περιοχής με βάση τη σχέση μεταξύ κτισμένου όγκου και ακάλυπτου χώρου. Οι προγραμματικές προθέσεις της εργασίας, η εισαγωγή μίας υπαίθριας λαϊκής αγοράς και ενός κτιρίου συλλογικής κατοίκησης στον ακάλυπτο χώρο, επιχειρείται να βρεθούν στους αντίποδες μιας λογικής εξευγενισμού των χρήσεων της περιοχής, η οποία δεν απευθύνεται στους σημερινούς της κατοίκους και χρήστες αλλά σε κάποια άλλα ανώτερα – και σύμφωνα με τον κυρίαρχο λόγο πιο επιθυμητά – κοινωνικά στρώματα. Πρόκειται για διπλωματική εργασία που παρουσιάστηκε στην Αρχιτεκτονική Ε.Μ.Π. τον Οκτώβριο του 2012, με επιβλέποντες καθηγητές τους Τ.Παπαϊωάννου και Δ.Παπαλεξόπουλο και σύμβουλο την Ρ.Κλαμπατσέα. Συνέχεια